Artikler

Bilpleie – nå en formell kompetanse

6. mars 2023

Bilpleie ble endelig et eget fag i 2022, noe som fører til at kundene får en ekstra trygghet når de velger leverandør av tjenester.

 

Mange opplever møtet med bil- og bilpleiebransjen som en bransje med stor variasjon i kvalifikasjoner og kompetanse, noe som igjen kan gjøre det vanskelig og risikabelt å levere bilen inn til behandling. Særlig uheldig er det dersom det mangler forståelse av bilpleie som forebygging og vedlikehold hos forhandlere. Mange mennesker bytter i dag over til nye biler med alternativ energikilde, uten kanskje å få med seg hvor viktig det er å ta godt vare på investeringene sine. Bilpleie er både lønnsomt og ikke minst miljøvennlig.

Kepler er en godkjent opplæringsbedrift og stolt samarbeidspartner med Opplæringskontoret i Vestfold. To av våre ansatte, der begge har over 20 års erfaring i bransjen, har gått opp til eksamen og fått fagbrev som noen av de aller første i landet. Vi er stolte av at begge besto med meget godt resultat. Vi har for tiden ytterligere 5 lærlinger hos oss som skal gå opp til fagprøve. De senere årene er det betryggende å se at det yrer med faglig nysgjerrighet blant unge.

Kepler tilbyr et utfordrende og spennende opplæringsmiljø.

Det er også flott at Borgheim ungdomskole i forbindelse med sine bedriftsbesøksdager for de unge, også arrangerer besøk hos oss som bilpleieverksted på lik linje med andre håndverksbedrifter. Mange unge har bil som interesse, og biler i dag kan være betydelige investeringsobjekter. Bilpleie har de senere årene blitt et anerkjent fag og karrierevalg, hvor det er store muligheter for utdannelse og spesialisering innenfor spennende felt.

Bilpleie som fag dreier seg om veldig mye mer enn bare blanke biler. Selv om et forbedret utseende er en veldig fin fordel, er det aller viktigste aspektet det faktiske vedlikeholdet av bilen. Alle bilprodusenter stiller krav til vedlikehold av lakk og understell for at eier skal beholde garantier.

Antirusthallen

En vesentlig del av vårt arbeid er å sørge for at biler får nødvendig vedlikehold i form av fjerning av forurensning som salt, bremsestøv, asfalt og andre ytre påkjenninger og skadeårsaker. Samtidig er forebygging og beskyttelse viktige ting å tenke på. Dette er av spesiell betydning i det nordiske klima hvor bilene våre blir utsatt for ekstreme påkjenninger og temperatursvingninger. Ikke glem at det også er høyst miljøvennlig å vedlikeholde bilen slik at de holder lenger, samtidig som det vil ha stor innvirkning på prisen du får dersom du senere skal selge den.


“Det er selvfølgelig noe som er litt vanskeligere enn andre ting, men det er alltid noe nytt å lære”

 

Vilde (20) fra Tønsberg er lærling hos Kepler i dag.

Det er kanskje ikke så mange jenter som driver med bil og bilpleiefag ennå, selv om det blir flere. Hvorfor valgte du bilpleiefag som utdanning?

– Egentlig var det interessen for bil. Jeg var usikker på ungdomsskolen, så jeg valgte egentlig det som virket mest gøy.

Hva gikk du på videregående?

– Jeg gikk TIP (Teknikk og industriell produksjon), som det da het. Så har jeg gått ett år kjøretøy, og skade/lakk for egentlig å bli lakkerer, men så ble jeg interessert i bilpleie.

Hvordan trives du med bilpleiefag, er det utfordrende og spennende?

– Ja, jeg trives veldig bra, det gjør jeg. Det kan komme inn biler som er helt [mindre bra], som da kan være veldig utfordrende å få fine. Men det er også mye enkelt, og mye gøy.

Er det et bra arbeidsmiljø og kollegaer?

– Kollegaene er veldig hyggelige, det er de absolutt. Det er mye gøy her. Det er mange unge, og det gjør det bare ennå mer morsomt. Det er også flere eldre her, som man kan lære av og bli bedre.

Hvor lenge har du vært hos Kepler?

– Nå har jeg vært i lære siden august, så var jeg litt vikar før det. Jeg ble vel ansatt i april i fjor, tror jeg.

Du har jo også jobbet i de gamle lokalene. Det må ha vært fint å komme opp hit til det nye senteret?

– Ja absolutt, det ble mye bedre. Mye bedre luft og mye mer åpent, så det var veldig deilig.

Hva synes du er spesielt interessant med faget, og er det noe du synes er vanskelig?

– Det er selvfølgelig noe som er litt vanskeligere enn andre ting, men det er alltid noe nytt å lære. Jeg har ikke rukket å være med på det aller vanskeligste ennå. Det er litt vrient i starten, med å forstå hva alt det forskjellige er og slik. Men det kommer etter hvert, og da blir det enklere og enklere.

Hva liker du å gjøre på fritiden når du ikke shiner biler?

– Jeg liker å være sammen med venner, og så spiller jeg en del. Det går mye i CS: GO. Og så drive med bil selvsagt!

Tilslutt, hva vil du si til andre, og spesielt jenter som vurderer bilpleiefag som utdanning?

– Ikke nøl, det er bare å gå for det hvis du føler dette er noe som kunne passe deg. Det er gøy, og du MÅ ikke være kjempeinteressert i bil for å kunne jobbe med bilpleie!

 

Vi hos Kepler gleder oss i hvert fall til å være med å kunne påvirke og følge med på utviklingen innen faget. Velger du Kepler, velger du en aktør som både forstår og prioriterer fagkunnskap!

Arkiv