Artikler

Vårklargjøring av bilen

24. april 2023

VEDLIKEHOLD ETTER VINTEREN  

 

 

Den lange og tøffe norske vinteren skaper hvert år enorme verditap og rustskader på den norske bilparken. Ved å gi bilen en grundig gjennomgang og kontroll når tiden for dekkskift nærmer seg, kan du spare deg selv og bilen for tusenvis av kroner. Veisalt, sand, temperatursvingninger, metallpartikler fra piggdekk og bremser og asfaltrester er noen av tingene vi må ta ekstra hensyn til i vårt klima. 

 

Grundig utvendig vask 

Ved å gjennomføre en grundig utvendig vask ved vintersesongens slutt fjerner man mye forurensning på bilens overflater. Da er det viktig å være bevist over hvilke utfordringer vi er ekstra utsatt for, og benytte riktige midler til de aktuelle utfordringene.  

For å løse opp trafikkfilm på bilens overflater på en skånsom men effektiv måte benyttes petrokjemisk avfetting. Middelet påføres i bilens hjulbuer, felger, overflater og døråpninger. Avfettingen bør virke noen minutter før den spyles grundig av. Felgrens og metallpartikkelfjerner er midler som kan brukes på områder hvor forurensningen bygger seg opp i større grad og sitter ekstra godt. Når overflateforurensning er løst opp og bilen spylt grundig av, er det på tide med kontaktvask. Bilsåpen vil løfte skitt og slaps som avfettingen ikke tar opp til overflaten. En såpe med god skummende effekt henger lenger på overflaten og får jobbe lenger, derfor er en skumkannon effektiv her. Bruk rikelig med såpe slik at man minimere friksjon mellom vaskeutstyr og overflater. Husk å vask grundig i døråpninger, dørblader, felger, hjulbuer og godt innnunder bilen.  

Rense porer med leirekitt  

Når bilen er ren og pen og det verste av forurensning er fjernet, er det på tide å gå over lakkerte flater for å fjerne forurensning som sitter ekstra godt. På et mikroskopisk nivå har lakken tusenvis av bittesmå porer hvor forurensning lettere vil feste seg, selv med jevnlig vask. Derfor er det vesentlig å rense lakkens porer for å forebygge rustangrep. Et glidemiddel bestående av vann og såpe brukes for å minimere friksjon, mens leirekitt benyttes til å løfte opp resterende trafikkoljer og partikkelforurensning.  

 

Polering og beskyttelse  

Når bilen er ren og fri for forurensning starter polering og beskyttelsesprosessen. Ved å polere bilen fjerner man normal slitasje etter vask og bruk, og klargjør overflatene til å binde seg til beskyttelsen. Beskyttelsen påføres til slutt for hånd eller maskin. Beskyttelsen kan være i form av voksbasert lakkbeskyttelse eller keramisk forsegling. 

Kontrollere for rust og skader  

Når bilen er ren og oversiktlig er det en ypperlig sjangse til å kontrollere bilen for rust og annen slitasje. Sjekk mellomrommet mellom karosseripaneler, hjulbuer og andre kriker og kroker på bilen. Sjekk også bilen for skraper og etsemerker etter insekter, fugleskit eller annen forurensning. Hvis du finner dette bør du kontakte en profesjonell bilpleier med fagbrev for tips til videre utbedring, da slike utfordringer kan skape større skader på sikt. Dette er også et ypperlig tidspunkt til å gå over steinsprang med en lakkstift 

Understellsbehandling 

Biler er ikke bygget for å tåle norske forhold. Derfor får mange biler en importbehandling fra Norsk Antirust Forening ved ankomst til landet, men ikke alle biler får dette. Denne behandling skal fornyes innen to år. Moderne biler har ofte store deksler under bilen, men sjekk gjerne bakstillingen etter synlig brudd på beskyttelsen eller overflaterust. Ved å oppsøke et verksted som er medlem av Norsk antirust forening får du riktig veiledning på behandling på din bil som ikke kommer i konflikt med garantien fra bilprodusenten. Norsk Antirustforening har godkjente sprøytemønstre og oppfølgningsplaner som lar deg beholde garantien på bilen din samtidig som den blir beskyttet for norske forhold. 

 Ac service  

Bilens klimaannlegg krever vedlikehold for å opprettholde normal funksjon. Dersom anlegget ikke blåser like kaldt som det gjorde tidligere, er det på tide med en klimaservice. Da trykktestes annlegget og kontrolleres for lekkasje, før vi fyller på riktig mengde gass i henhold til produsentens spesifikasjoner. Dette er også en viktig del av kjølingen av batterier på moderne hybrid- og elbiler.  

Vårkampanjen hos Kepler er i snart i gang og vi har som vanlig tilbud gode tilbud på vedlikehold etter vinteren og gratis kontroll av både lakk og understell. 

Arkiv